Så, som ni kanske läst tidigare så lagade jag pulled pork burgers för några veckor sedan. Projektet med att göra egen BBQ-sås, egna potatisfrallor, coleslaw och själva köttet tog ju seriöst typ en hel dag (okej, inte aktiv tid, men nästan). Och det är ju inte alltid man har sisådär 6-8 timmar att avvara till matlagning. Så i går råkade jag trilla över en fin bit fläskkarre och tänkte att den vore ju perfa att göra pulled pork av. Dessvärre var klockan redan 16 och skulle jag köra en 6 timmars körning i ugnen skulle jag få middag lagom till sängdags. Så jag chansade.
Anledningen till att fläsksidan ska vara inne i ugnen i ca 6 timmar på låg värme är att göra den otroligt mör. En annan anledning till att man har den inne så länge är för att biten ofta är en bra bit över 1 kg och därför rätt tjock och behöver den tillagningstiden. Har man då inte 6 timmar över finns det några alternativ: 1) hög värmen eller 2) se till att ha en mindre bit kött och 3) lägg för tusan inte tid på att göra egen BBQ-sås (not worth it!). Jag körde på en kombination av dessa alternativ och det blev strålande. Visst finns det nu risken att jag retar upp någon pulled-pork fanatiker men detta funkar!!

Detta behövs för att mätta 4 lagomt hungriga personer:
En bit fläskkarre på ca 800 gr
Kryddor till rubben.Min bestod av:
- Vitlökspulver
- Paprikapulver
- Rökt paprika pulver
- Chiliflakes
- Svartpeppar
- Flingssalt
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl BBQ sås av god kvalite
Sätt ugnen på 150 grader. För att få köttet klart snabbare delade jag det i mitten, så det blev bara hälften så tjockt. Såg ut som två riktigt feta stekar bara. Börja sen med rubben, blanda ihop lite kryddor. Det finns vissa som är helt obsatta av det här med rubbs och har egna teorier om det men jag freestylade lite bara.Kanske 0,5-1 msk av varje? Klappa in köttet. Har du här lite tid över medan ugnen blir varm, plasta in köttet i plastfolie och lägg i kylen. Jag hade inte det så min fick ingen vilotid.
Häll i BBQ-såsen i en ugnsfast forn (jag körde järngrytan) Om du mot förmodan skulle ramla över det som Heinz kallar för BBQ-sås, släng den så långt bort du kan. Den smakar bara sur ketchup. Många promotar Sweet Baby Rays, men den fanns inte i min butik så jag körde på Hunts. Den var kalasgod! Lägg sen ner köttbitarna brevid varandra i BBQ-såsen. Klyfta löken och skiva vitlöken och lägg ovanpå köttet, på med locket till grytan. In i ugnen. Efter en timme kanske kan du peta ner löken i såsen. Efter ytterligare kanske 30 minuter kan du ta ut köttet och vänd på det. På så sätt får bägge sidorna koka i såsen och på så sätt bli klart lite snabbare. Om allt blivit rätt så ska den sidan som tidigare legat nedåt nu vara riktigt mör och fin, om ej höj värmen 10-20 grader. Min delade bit på 800 gram tog runt 3 timmar i ugnen. Man känner när den är klar när man sätter ner en gaffel i köttet och det liksom bara vill dela sig. Ta då ut grytan och dra isär köttet med två gafflar. Blanda sedan det trådiga härliga köttet med löken och BBQ-såsen i grytan. Klart! Kanske inte är lika mör som när man kör den längre, och man kanske får tvinga isär den, men det funkar om jag blir sugen på pulled pork och inte kan vänta 6 timmar :)
Till servering
Inlagt rödlök (missa inte detta, sjukt enkelt och sjukt gott!)
Avokado
Gräddfil
Tortillabröd

Jag hade kvar ett par potatisfrallor i ugnen som jag åt dem med igår. Idag körde jag istället på tortillabröd. Bägge funkade lika bra!
Och jag måste erkänna: Det här kan vara mina nya favoriträtt. När jag nu dessutom vet att jag kan göra den på cirkus 3 timmar kommer jag nog göra den lite oftare! Tips tips!
Update: Efter att ha gjort detta några fler gånger kan jag även tipsa om att ha lock på grytan. Satan i gatan vad mört det blir! Har du ingen gryta funkar det även att lägga aluminiumfolie över en ugnsform!
BBQ-sås,
pulled pork,
3 kommentarer
b andersson
11 Aug 2013 16:49
tror du på detta själv vilket båg gjorde exakt som du skrev men efter tre timmar va köttet inte ens i närheten att falla isär man ska nog lyssna på kockarna o göra som d ska göras inget fusk funkar aldrig lika bra
b andersson
19 Aug 2013 12:17
svaret på ALLA dina frågor är JA! men är man finsmakare så skall man göra på det riktiga sättet det är ändå det bästa överlägset. går inte att jämföra o inte i närheten lika gott. så e d bara.
Jenny
12 Feb 2017 20:53
Vilket bra recept-tips! Supergott! Räddade våran söndagsmiddag idag! Hittade hit via Google på "snabb pulled pork".
Med viss modifikation, hade ingen BBQ-sås så jag tog vad som fanns hemma, vitvinsvinäger, lite hp-sås, lite soja, tomatpuré och chilikrydda.
Kommentera