Pulled pork är egentligen bara en regäl grissida, förslagsvis fläskkarre, som man kryddar på gott sätt och slänger in i ugnen på låg temperatur i sisådär 8 timmar. Resultatet är kött så mört att man kan dra (pull) isär det.
Jag var duktig och började förbereda det hela redan förra veckan genom att koka en egen BBQ-sås. Jag använde mig av Gnarly heads recept på rödvinsbaserad BBQ-sås. Jag hade dock ett italiensk rödtjut som grund men tror faktiskt att en Zinfandel som receptet grundar sig på kan vara en bättre grund eftersom det är lite sötare i sin karaktär än de lite strävare vinet jag hade. Det kan dessutom hända att jag använde msk till alla mått istället för tsk som det stod för chillipulvret och cayennepepparn för min sås blev så stark att jag började hosta första gången jag smakade av den :) Så om ni använder receptet, smaka av lite innan ni kryddar för starkt :)
Till själva köttet ville jag även servera någon form av hambugrerbröd och då någon form av bröd som jag bakat själv eftersom alla man köper färdiga i butiken är torrare och tristare än en skosula. Via den fantastiska hemsidan hamburgare.org så hade jag där hittat ett recept på potatisfrallor som enligt uppgift skulle vara såväl fluffigt som mjukt. Det innehåller den fantastiska ingrediensen pulverpotatismos. Jag följde receptet enligt punkt och pricka (vägde t.o.m ingredienserna. Stort för att vara mig!) och det blev perfekt. Så tips!

Så nu till själva huvudnumret! Det här med att följa ett enda recept tror jag inte på men såhär gjorde jag. Hade köpt en bit fläskkarre på cirkus 1,3 kilo som jag först började med att rubba med en blandning av paprikapulver, rökt paprikapulver, chilliflakes, vitlökspulver, flingssalt och peppar. Plastade sedan in köttbiten och la den i kylen. Den får gärna ligga såhär under natten, men i mitt fall blev det bara en timme. Efter en timme lade jag ner köttet i en stor ungsfast gryta i vilken jag i botten hade hällt i ca 4 dl av min hemmagjorda BBQ-sås. Sen ovanpå köttet lade jag två gula lökar som skivat tjockt och ett par skivade vitlöksklyftor. De ska alltså ligga ovanpå köttet ett par timmar innan man sen puttar ner all lök i såsen, allt för att få så söt och god lök som möjligt. Sen in i ugnen på kanske 100-120 grader.

Eftersom ugnen var upptagen av brödbak och efterrättsbak (kommer i ett eget inlägg) så hamnade jag lite efter tidsschemat. Den åkte in i ugnen runt kl 14 på dagen och blev klar kanske runt kl 20. Men då hade jag ökat temperaturen i ugnen sista timmen för att få den klar. Så räkna med att bit av denna storlek behöver kanske 8 timmar i ugnen minst. Så när den varit inne i ugnen i två timmar petade jag ner all lök i såsen så fick den ligga där och gotta sig. När den var klar så kunde man alltså dra isär allt kött med två gafflar och röra ihop det med den goda såsen i botten.
Medan köttet var i ugnen var det dags att börja med tillbehören. Nämligen den inlagda rödlöken och cole slaw:n. Receptet på rödlöken hittade jag på Jonas Crambys underbara blogg. Fantastiskt tillbehör! Busenkelt att göra, ser fantastiskt ut och den syrliga löken passade magiskt bra till burgaren. Coleslawn rörde jag bara ihop av finriven vitkål, morrötter och rödlök som jag sen blandade med yoghurt och majonäs.

Efter på tok för lång väntan var det sedan dags att äta! Bröden rostade jag lite i brödrosten innan servering och alla tillbehör stod framme så man själv fick komponera ihop sin bugare. Till detta drack vi blaskig amerikansk öl, som sig bör.

Tyvärr blev mina bilder på själva burgaren så himla dåliga. Så lite fotocredd till min vän Daniel :)
Mycket trevlig mat! Kommer ett till inlägg om efterrätten sen också..... :)
BBQ-sås,
Rub,
coleslaw,
hamburgerbröd,
inlagd rödlök,
potatisfrallor,
pulled pork,
2 kommentarer
Pulled post lover
18 Feb 2013 07:50
Kommer copa detta smaskiga recept rakt av!! Mums
Cecilia
18 Feb 2013 20:37
Hejsan!
Gällande din pulled pork burgare, är den "isärdtagen" eller har du skurit den i bitar? Jag ser inte, men jag tror att den är trådig. Kan det Stämma?
Tack för en supertrevlig blogg!!
Kommentera