Jag vet att jag ligger lite efter med bloggningen här, pardon moi. Det betyder dock inte att jag inte har lagat mat! Ni som följer mig på instragram (symmetri) får istället se det mesta läggas upp där istället.

 

Men, för någon månad sen hade jag middag med några gamla kollegor och blev bjuden på en fantastisk varm buljongsoppa kokad på oxsvans med nudlar, och herrans massa gott. Och jag blev så inspirerad av detta! Så jag bestämde mig för att prova att laga en egen Pho som de så fint heter. Pho är alltså en vietnamesisk nudelsoppa som består av en buljong, med nudlar, kött och örter i. Hur det utalas får ni nog fråga någon annan om :) Jag älskar den här typen av mat. Mat som är relativt basic, men som görs från grunden och på riktigt. Något väldigt betryggande i det.

Jag smet förbi Asian Market på Olov Palmes gata (herregud vilket himmelrike!) och köpte på mig lite trevliga nudlar och kryddor och gick hem för att påbörja mitt projekt. För även om rätten i sig är i all enkelhet helt fantastisk, så kräver den lite tid.

 

Här är mitt recept för ca 4 portioner:

Till buljongen:
Ca 1 kg högrev
2 buljongtärningar av mörk oxbuljong/köttbuljong
1 stjärnanis
5 hela pepparkorn
1 hel chili
2 lagerblad

 

Till servering
1 paket risnudlar, lite tjockare
Koriander
Lime
Vårlök
Böngroddar

 

Dagen innan, eller minst 3 timmar inna du vill äta buljongen:

Lägg ner hela kötbiten i några liter vatten och låt koka upp. När vattnet kokar upp kommer du förstå varför vi gör detta steget. Vattnet ser nämligen inte så fint ut. Så häll av vattnet när köttet har kokat upp. Diska ur grytan och skölj av köttet så ska vi börja om igen. Detta kommer nämligen göra att vi får en klarare och finare buljong som dessutom inte behöver skummas av så mycket. Häll upp cirkus 3 liter vatten i en stor kastrull. Lägg ner köttet tillsammans med 2 buljongtärningar, pepparkorn, en hel chili, lagerblad och stjärnanis. Har du en hel kanelstång får du gärna slänga ner det också. Låt koka på medelvärme i ca 3 timmar eller tills köttet är mört och fint. Om det är mycket skum på buljongen får man gärna ta bort detta under tidens gång. (Om du mot förmodan skulle ramla över lite oxsvans eller dyligt billigt,  så kan du använda det. Nu kokar jag buljong på köttet vi ska ha i soppan sen). Ta upp köttet från buljongen och skär i mindre bitar och sila av alla kryddor från buljongen. Om soppan konsumeras dagen efter, ställ både kött och buljon i kylen över natten. Buljongen kan såklart även frysas.

 

Dagen då soppan ska konsumeras:

Koka upp risnudlarna enligt anvisnignarna på förpackningen. Ta fram buljongen, har den stått i kylen kan fettlagrret behövas ta bort. Lägg sedan en valfri mängd nudlar i botten på en djup skål. Häll över varm buljong och lägg i valfri mängd av högrevet. Lägg i en liten näve böngroddar, lite skivad vårlök, pressa över lime och toppa med valfri mängd (stor mängd) med koriander och kryp gärna upp i soffan och surpla i dig soppan. För den gör gott vill jag lova!

 

 
Buljong, Pho, högrev, koriander, soppa, vietnam,