Vid senaste utlottningen av teman så fick jag sydamerika samt Mannerström. Jag har nog varit mer sugen på det senare men insåg när datumet för min middag började närma sig att det nog var lite svårare än jag hade trott. Så förra veckan satte ag mig ner och börjad googla på sydamerikansk mat och hittade rätt snabbt flera recept som jag blev sugen på. Hör är bara: 
 
 
Till förrätt så blev det en lite mer street-food inspirerad rätt, nämligen Choripan. Choripa betyder som det kanske låter korv (choritzo) med bröd (pan). Men istället för att dränka korven i en flottig majonäs eller ketchup så sevreras den med antingen en Chimichurri eller det som jag valde, Salsa Criolla. Det är alltså en tomat och paprika salsa med lite persilja i. Jag hittade receptet här. Till detta hade jag varit förbi Latinamerikanska specialisten i Hötorgshallarna och köpt på mig några riktigt fina choritzos som jag stekte på rätt låg värme i cirkus 10 minuter innan jag skar dem på längden och lade upp dem i en bit rostad surdegsbaguett. Sen slevade jag på ett par matskedar av min Salsa Criolla innan servering.  Gott som attans var det, men det här är knappast någon dejtmat! Det är slaffsigt och helt fantastiskt j*vla gott! Ville ju gärna dricka någon sydamerikansk öl tll detta och sprang på en Colombiansk öl på systembolaget som vi drack till. Mycket bra kombo om du frågar mig.
 
 
 
 
Varmrätten var det jag länge varit mest säker på, här skulle det bli rejäla köttbitar. När jag var och handlade korvarna såg jag att det låg några riktigt fina bitar biff i köttdisken som hade fettkappan kvar, så sånna blev det. Till detta ville jag servera den andra typen av sås som sydamerikanerna gillar och som jag uteslöt i förrätten, nämligen chimichurrin. Chimichurrin påminner om europeernas Salsa Verde t.ex. alltså en olivoljebaserad örtsås. Tror främsa skillnaden ligger i vilka örter man använder sig av. Jag hade inte riktigt något recept utan hackde ihop 1 kruka persilja och en halv kruka oregano och blandade det med lite olivolja, en hacka chili och en riven vitlöksklyfta och sen saltade och pepprade lite. Så varmrätten blev alltså biff med chimichurri och till det serverade jag en enkel tomatsallad. Till det drack vi såklart en Argentinsk Malbec. Ett jättegott Malbec dessutom, nämligen Trapiche Malbec Oak Cask. Är ett sånt där vin som passar perfekt till en köttbit. Älskar vinerna med lite chokladton i sig :) Trots att vi ätit chorizo och bröd för ett halv kungadömme så åt vi alla tre utan problem upp våra rejäla köttbitar. Utan efterföljande köttkoma. Bästa köttbiten på länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efterrätten var svårare. Jag googlade runt lite och försökte hitta något som lockade mig. Har ju senaste tiden först anpassa mig till mina kära icke-efterrätts-älskande vän genom att inte göra några tunga och mastiga efterrätter. Men sen trillade jag över ett recept på Flan och tänkte, wtf, det här vill jag göra! Sedan jag gjorde min banoffeepie har jag lärt mig älska sötad kondenserad mjölk, och detta recept innehöll det. En Flan är alltså motsvarigheten till den europeiska creme caramell, eller bruleepudding på ren svenska. Vissa hävdade att denna efterrätt var mexikansk, andra att den var från filipinerna. Jag känner att jag inte bryr mig. Den dök upp när man sökte på sydamerika + efterrätt. Så nu är den sydamerikansk :) Jag hittade mitt recept här men jag bytte ut romen mot Galliano (förvånad?) och vaniljsockret mot en tsk vaniljpulver (torkad pulveriserad vaniljstång). Och denna blev fantasiskt god!!! Alla älskade den. Dock blev detta recept en sats som räcker till minst 6-8 personer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så, måste såhär i efterhand konstatera att det här var en av mina favoritteman. Det blev ren, fräsch och god mat. Och attans vilken skillnad det är med bra råvaror!!!
 
 
 
Argentina, Choripan, Flan, Salsa Criolla, chimicurri,