I tisdagsvar det åter igen min tur att arrangera en halv-åtta-hos-mig middag. Denna omgång har vi valt att ha fria teman på maten, så länge det fortfarande är ett tema. Jag har frågat runt rätt duktigt hos vänner och bekanta om vad de tror är bra teman. Men tillslut kom jag på det själv, klart jag ska ha en hyllning till en av mina absoluta favoritsmaker: Citron! Men för att inte begränsa det enbart till citroner valde jag temat Citrus!
 
Menyn blev som följande:
 
Förrätt: Citron/vitlöks/örtmarinerad buzzelmozzarella som servades tillsammans med grillat Levainbröd, tryffelsalami (mitt bästa bästa bästa) och tomater.
Varmrätt: Fiskpaket på torskrygg med citron, sparris, fänkål och ört/vitlökssmör
Efterrätt: Chokladmousse med apelsinsmak serverat tillsammans med citrussallad.
 
 
Tycker all form av mat man delar är sjukt trevlig. Fick något infall med att marinerad ost kunde vara något efter att ha  hängt på pinterest under sektionen Starters Lemon. Många recep använde getost men jag var mer sugen på mozzarella. så här gör jag rätt ofta faktiskt. Googlar på recept, får en idé men vill byta ut något. Googlar på det och ser om det är möjligt/verkar bra och sen kör jag.
 
Behövs inte så mycket recept till förrätten. Jag köpte en burk med färsk mini-buffelmozzarella som jag kvällen innan lade i en marinad av citronskal, färska örter, olivolja och skivad vitlök. Dagen efter penslade jag tjocka skivor av Levain bröd med olivolja (mycket olivolja!) och stekte på i grillpannan. Lägg upp allt på en träbricka och servera med  tryffelmozzarella, coctailtomater (köp alltid sådana med kvistarna kvar. Smakar så himla mycket bättre) och lite basilika.
 
 
Fisk till varmrätt kändes ju rätt självklart. Jag har förvisso provat att göra fiskpaket på en av våra middagar förrut, men saker som är gott kan man ju göra igen!
 
Detta behövds för 4 person:
Fiskpaketen
ca 800 gram torsk (Jag köpte vanlig torskfilé som jag bad fiskhandlaren skära bort ryggraden på för att undvika eventuella småben och skära ut torskryggen på). Delad i 4 portionsbitar.
0,5 fänkål, tunnt skivad
1 knippe färsk sparris, delade på mitten
1 citron, tunnt skivad
1 liten burk med kapris
 
 
Örtsmör:
100 gram smör, rumstempererat
Ett knippe färska hackade kryddor, jag tog timjan, oregano och lite basilika
0,5 färsk chili, fint hackad
Salt & peppar
 
Till servering:
800 gram potatis
 
 
Börja med att göra örtsmöret. Rör ihop alla ingredienser. klicka ut på plastfolie och gör en rulle av. Låt stelna i kylen. När smöret sedan stelnat kan man göra skivor av rullen.
 
Riv ut 8 ark av aluminium foliet. Lägg ut 4 av dem och lägg i mitten av arket: Fänkålen, ett par skivor citron, på med fisken, lägg sparris ovanpå fisken, ovanpå sparrisen lägger du sedan ett par skivor med örtsmör (snåla inte), strö över lite kapris och sedan på med lite citron igen. Vik ihop fiskpaketet noggrant, försök göra som en båt av det så ingen vätska kan rinna ut i botten. Slå sedan in fiskpaketet i ytterligare ett lager aluminium folio och lägg paketet på en plåt. När alla fiskpaket är klara så sätter man in dem i ugnen på ca 180 grader i 20-30 minuter. Lite osäker på exakta tiden här, bäst är att ta ut den efter 20 min, öppla ett paket försiktit upptill och kika på fisken.
 
 
 
 
 
Fisken severades med kokt färskpotatis och en örtsås til.
 
 
När man ändå haft en så pass lätt middag så tycker jag man gott och väl kan ha en tyngre efterrätt. Så efterrätten blev chokladmousse med apelsinsmak och en citrussallad till.
 
 
Chokladmousse
100 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde, lätt vispad
2 msk kall espresso
2 äggulor
skal av 1 citron, saft av 0,5
 
Citrussallad
1 Apelsin
1 Blodapelsin (jag hittade ingen så tog 2 vanliga)
1 Grapefrukt
2 Msk florsocker
 
Smält chokladen i ett vattenbad, när chokladen är smält, lyft av den från kastrullen och låt svalna. Missa ej detta steg, blandar man i äggulor i varm choklad får man äggröra i choklad vilket så att säga inte är vad vi vill uppnå.
 
Separera 2 äggulor och lägg i en skål, riv ner skalet av en apelsin och pressa ner saften av 0,5 apelsin. Blanda ner ägg/apelsinröran lite i taget i den, inte längre så varma, chokladen. Rör sedan ner den kalla epresson (även detta viktigt att den inte är varm). Vispa grädden fluffig men inte hård, ta först en klick grädde och blanda ihop väl med chokladen. Vänd sedan ner resten av chokladen, försiktigt, vi vill fortfarande behålla luften i grädden. Häll upp i 4 portionsskålar och låt stå kallt i några timmar, men gärna över natten.
 
Ett par timmar innna servering så skalar man apelsinerna och grapefrukten med en potatisskalare så man får loss skalet (om mycket av det vita skalet följer med så kan man "filea" skal bitarna lite). Strimla skalet tunnt och koka  i välsockrat vatten i ca 3 minuter. Låt svalna. Skala sedan apelsinerna och grapefrukten med en kniv så att allt skal försvinner. Skär sedan ut tunna, skal/skinn fria klyftor av frukterna och lägg i en skål. Blanda klyftorna med strimlorna av frukten och florsockret. Låt stå svalt till serering.
 
 
 
Mycket nöjd med denna meny! Kanske inte är det mest avancerade matlagningen, men tycker menyn vad välkomponerad och väl utförd (även om självkritiska Kristin alltid kan hitta förbättringsmöjligheter).
buffelmozzarella, choklad, citron, citrus, färskpotatis, sparris, torsk, tryffelsalami,