Jag är nyligen hemkommen från Thailand. Utöver att bara sola, bada och slappa så har vi även upplevt fantastiskt mycket god mat och jag har fått väldigt mycket inspiration till matlagning nu. Igår var jag sugen på att laga någon soppa och ville gärna göra något med kokosmjölk och kom på att man ju kan laga en Tom Kha Gai-soppa.

Tom Kha Gai är alltså en soppa baserad på kokosmjölk. Den ska vara lite stark/syrlig och kryddas med kaffirlime, citrongräs och chili. Det finns säkert 1000 versioner på soppan och min är säkerligen inte helt autentiskt, men fantastiskt god blev den och jag är väldigt nöjd med receptet. Prova det här! Det går snabbt och smakar helt fantastiskt gott och går att variera väldigt lätt.

 

Recept för 3 normalhungriga personer:

  • 3 normalstora kycklingfileér (ca 500 g)
  • 2 burkar kokosmjölk (á 400 ml)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 röd chili
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära (stor som ca 2 tummar)
  • 2 morötter
  • 1 msk Kaffirlime (om krossade, annars ca 5 blad)
  • 1 burk vattenkastanjer eller bambuskott
  • 1 lime
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 msk fisksås
  • Färsk koriander
  • Salt och peppar

 

Finhacka lök, vitlök, chili och ingefära. Skär moroten i ca 0,5 cm tjocka halvmånar. Krossa citrongräset genom att banka på det med t.ex.baksidan av ett tjockt knivskaft. Fräs lök, vitlök, chili, ingefära, morötter, kaffirlime och citrongräs i en gryta i ett par minuter tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljong, saften från 1 lime, och fisksåsen. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strimla under tiden kycklingen, och häll av vattenkastanjerna och dela dem på mitten. Lägg i kycklingen och vattenkastanjerna i soppan och låt koka i ca 10 minuter. Servera med färsk hackad koriander på toppen.

 

 

 

ingefära, koriander, kyckling, soppa,

Kommentera

Publiceras ej