För ett par veckor sedan bjöd en vän mig på lammfärsbiffar till söndagsmiddag. Och jag insåg att jag helt glömt bort detta fantastiska livsmedel. Jag är i en period nu då jag äter mycket färsmat såsom kycklingbiffar och olika rätter med köttfärs och det började bli hög tid att hitta en variation i detta. Fick för mig att lammköttbullar vore gott, men att även något såsliknande till det. När jag väl började laga maten var det söndagskväll och jag hade redan handlat två gånger den dagen. Så jag när väl kom på tomatsåsen insåg jag att det fick bli en skåpsrensning. Men det gick rätt bra ska jag meddela.
 
 
 
 
 
 
Här är mitt recept som mättar kanske 3 personer:
 
Till tomatsåsen:
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 st lagerblad
1 msk fond (jag hade bara kyckling hemma. funkade bra)
2 tsk Sambal oelek (eller helst färsk chili, men det hade jag inte)
2 msk ketchup (kan bytas mot 1 msk socker och tomatpure)
2 dl vitt vin
500 g krossade tomater
Torkade örter t.ex. oregano och basilika
 
Till köttbullarna:
500 g lammfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
färsk timjan
2 tsk Sambal oelek (eller helst färsk chili, men det hade jag inte)
1 ägg
salt och peppar
 
Att servera till:
Färskpotatis
Färsk sparris
Rucola
 
Börja med att blötlägga ströbrödet i mjölken och övergå sedan till såsen
 
Hacka morot, lök och vitlök fint. Fräs i olivolja i en gryta tillsammans med chili och lagerblad tills grönsakerna är mjuka men inte fått någon färg. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt  krossade tomater, örter, ketchup och fond och låt koka upp. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för fast. Men råkade bli det men tycker inte det gjorde något iof... Smaka av med salt och peppar.
 
Blanda ihop lammfärsen med ströbrödet, ägg, riven vitlök, sambal, färsk timjan och salt och peppar. Forma lagom stora köttbullar. Tror jag fick ihop 15 st av denna mängd. Stek i stekpanna tills de är nästan klara. Höll över tomatsåsen i stekpannan och låt köttbullarna bli klara i tomatsåsen.
 
Serva med kokt färskpotatis och sparris som blandats med rucola och fått lite olivolja och pressad citron över sig.
 
Det här gör jag dubbel sats av till helgen. GOTT!
 
Lammköttbullar, lammfärs, sparris, tomatsås,