Vi fortsätter med våra halv-åtta hos mig middagar! Tröttnar aldrig på dessa. Så himla roligt att få laga mat med lite utmaningar. Denna vecka var min utmaning att skapa en meny på temat ingefära!

 

Eftersom jag ändå är inne på i en fas av att vilja lära mig mer asiatisk mat så kändes det mer rätt att luta menyn åt det hållet. Nu blev det förvisso inte helt asiatiskt, men mer åt det hållet. Häng med här så ska jag berätta precis vad jag gjorde!

 

Menyn blev som följande:

Förrätt: Laxtartar med ingefära

Varmrätt: Dumpling. 3 sorter: Shitakedumplings, Kyckling- och korianderdumplings samt Fläsk- och ingefäradumplings. Serverades med en plommon/ingefärssås samt en chili/sojadip.

Efterrätt: Ginger Sundae med ingefärskanderade valnötter, nonstopströssel, marränger och mjölkchokladkola sås.

 

Så här gjorde jag för 4 lagomt hungriga personer

 

Förrätt:

  • 250 gram salmalax
  • 2 mogna avokado
  • ½ gurka
  • 1 tsk Sesamloja
  • 2 msk Soya
  • 1-2 tsk Svarta sesamfrön
  • 1 tumme riven ingefära
  • Smörgåskrasse till dekorering

 

Skär salmalaxen i 0,5x0,5 cm stora kuber. Skär gurkan i så små men jämnstora kuber som möjligt. Blanda ihop soya, sesamolja och ingefära och marinera laxen i såsen. Tänk på att laxen ska inte bada i såsen utan endast bli täckt med den. Precis innan servering, blanda i sesamfröna med laxen och skär avokadon i fina huber. Lägg laxen i botten, följt av gurkan och sista avokadon. Jag använde mig av en uppläggningsring för att få till formen på tartaren. Häll sedan ytterligare någon liten sked av marinaden över tartaren och klipp över lite smörgåskrasse.

 

 

 

Varmrätt:

Ger ca 50-60 dumplings

Shitake dumplings:

  • 250 gram shitakesvam, hackad i små bitar
  • 20 cm purjolök, hackad i små bitar
  • En liten del vitkål, riven
  • 1 tummesstor Ingefära, riven
  • ½ chili, hackad i små bitar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
  • 2 ägg
  • Salt
  • Peppar

Fräs svamen i en torr stekpanna tills all vätska försvunnit, tillsätt då en klick smör i stekpannan och tillsätt purjök, vitkål, ingefära, chili och vitlök och fräs ihop tills allt mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Sänk värmen till väldigt låg temperatur (eller dra av stekpannan från värmen) och knäck i de två äggen och rör ihop tills allt bildat en krämig röra.

 

Kyckling- och korianderdumplings:

  • 500 gram kycklingfärs
  • 10 cm purjolök, hackad i små bitar
  • En stor knippe koriander
  • ½ chili, hackad i små bitar
  • 2 Äggulor
  • Salt
  • Peppar

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå och dra i minst 20 minuter.

 

Fläsk- och ingefäradumplings:

Samma som här

 

Övrigt:

  • 2 paket Gyoza Skins
  • Dipsås samma som här
  • Sen fuskade jag och köpte Beijing8’s färdiga Plommon/ingefärssås. Men den är så god!

Sen var det bara att börja vika dumplings! Jag var duktig nog och satte alla mina vänner i arbete, annars hade jag stått och vikt dumplings hela natten! Sedan var det dags för ångingen av dem, ångade dem ca 8 åt gången i ca 5 minuter vilket var perfekt. Serverade med Edamamebönor. Till det drack vi det smått fantastiska vinet KungFu Girl. Passar strålande till lite kryddig asiatisk mat *tips*tips*

 

 

Efterrätt:

Efterrätten blev inte särskilt asiatisk. Asiaterna gillar ju nämligen inte söta och sliskiga efterrätter, men det gör jag!

Ingefärskanderade valnötter:

  • 3 dl naturella valnötter
  • 1 äggvita
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk salt

 

Vispa äggvitan fluffig, men inte hård. Ta bort hälften, allt behövs inte här! Blanda nötterna med den vispade äggvitan tills alla nötter är täckta med äggviteskum, häll då över socker/kanelblandningen och rör väl. Strö ut nötterna på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. In i ugnen på ca 150 grader i ca 45-75 minuter. Rör om varje kvart och kolla hur de ser ut, jag höjde värmen lite i slutet och då gick det fort som attans! Var försiktig, nötterna bränns snabbt! Låt sen svalna och förvara i en burk.

 

Mjölkchokladkolasås:

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 25 gram smör

 

Koka upp mjök, grädde, ingefära, salt och socker och låt koka i ca 2 minuter. Tag av från plattan och rör ner smöret och chokladen, lite i taget. Låt svalna.

 

Övrigt:

  • Vaniljglass
  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl nonstop godisar, lätt krossade
  • Maränger, lätt krossade

 

Lägg upp en generös kula glass, och klicka över vispad grädde och marränger, strö över nonstopströsslet och en handfull krossade kanderade valnötter över varje tallrik. På bordet, häll över lite av mjökchokladkolasåsen.

 

 

 

En av mina bättre menyer! Även om Dumplingsen tog lite tid så är det åtminstonde rätt socialt! Alla får hjälpa till. Mina favorit var svampdumlingsen :)

 

 

Dumplings, choklad, ingefära, koriander, lax, shitake,

Kommentera

Publiceras ej