Det är så himla skönt att äntligen ha lite motivation till att prova nya rätter igen. Har en hel hög med maträtter jag vill prova att laga. Idag, en kall, kylig, januarilördag kände jag att det behövdes en riktig Comfort-food. För mig är pasta verkligen ultimat Comfort food!
 
Jag har ju varit på jakt efter nya långkok ett tag och ramlade då över olika recept på Ragu, och då främst Ragu Napoletano. Vilket ungefär är som en überlyxig, långkokt köttfärssås. Det ska användas flera olika köttsorter, gärna både nöt och gris. Så detta lät ju spännande och det ville jag testa. Som vanligt följer jag inte recept så värst noga. Brukar läsa igenom en bunt recept och försöka lära mig principen istället. I raguns fall handlar det om att ha, som nämnt, flera olika köttsorter som får koka länge med vin och tomater. Såhär gjorde jag:
 
 
 
Detta behövs:
ca 800 gram högrev
ca 100 gram sidfläsk eller pancetta
ca 400 gram revbensspjäll
2 burkar tomater, jag tog Muttis körsbärstomater
ca 3 dl rött vin
ca 3 dl vatten
3 msk tomatpure
1 morot
1 gul lök
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 buljongtärning
kryddor efter smak jag hade i: färsk basilika, färsk rosmarin, torkad timjan och basilika)
1 msk socker
 
 
 
Börja med att finhacka alla grönsakerna. Låt löken svettas i en panna med övriga grönsaker. Skär sedan högrev i små bitar, ju mindre desto bättre, jag körde ca 1x1 cm. Skär upp sidfläsket i små bitar och om möjligt, dela revbensspjällen i mindre bitar.
 
Ställ en gryta på spisen och börja med att bryna i fläsket och låt fettet smälta lite. Bryn sedan alla övriga köttbitar i samma gryta.  Jag gjorde det i omgångar, fläsk, högrev och sist revbensspjällen. Sen tillbaka med allt i grytan, häll på grönsakerna i grytan och tillsätt ca hälften av vinet och tomatpurén. Rör lite i botten av grytan så att alla smaker som sitter i botten släpper. När vinet kokat bort, slå på resten av vinet och ena burken med tomater. Lägg i lagerbladen, buljongtärningen, pressade vitlöksklyftorna, kryddorna och sockret och låt allt koka på låg värme med locket på.
 
Gå och rör lite då och då i grytan, slå på lite vatten eller den andra burken tomater om det börjar se torrt ut. Totalt ska ragun koka i ca 3-3,5 timme och all vätska ska koka in. Tiden beror helt på hur stora köttbitar du har, värme på plattan etc.  Efter allt kokat ett par timmar tog jag upp revbensspjällen, köttet var då så mört att det släppte från benen. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan. Släng benen. personligen gillar jag när högrevet liksom kokat sönder men många ragu's serveras med hela bitar i.
 
Koka upp pasta och servera med riklig mängd parmesan över. Njut!
 
 
 
 
 
Ragu, Ragu Napoletano, högrev, pasta,