Nu är det ju helg igen och äntligen finns det tid för lite matlagning. Jag hade kvar lite rödbetor från den ryska middagen tidigare i veckan och tänkte att jag ville göra något trevligt med dem. Och rödbetors bästa kompis är ju getost så det fick det bli, chevre närmare bestämt. Dessutom har jag haft lite cravings för sötpotatis på senaste tiden så det ville jag också ha. Resultatet blev ugnsrostade rödbetor och sötpotatis med chevre och en fet laxbit som tillagades på saltbädd.
 
Mina föräldrar brukade ofta tillaga lax på saltbädd och det är än idag en av mina absoluta favoritsätt att tillaga lax på. Man lägger alltså bara en laxbit som fortfarande har skinnet kvar, med skinnsidan upp i en form som man fyllt med grovt salt. Så fantastiskt gott i all sin enkelhet.
 
 
 
Detta behövs för 2 personer.
En fin bit färsk lax med skinnet kvar på cirkus 400 g
Grovt salt
 
En stor sötpotatis
5 färska rödbetor
50 g chevre
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetor och sötpotatis och dela i mindre bitar och lägg i en ugnsfastform. Tänk på att sötpotatisen tillagas snabbare så dela rödbetorna i tunnare bitar än sötpoatisen. Ringla över olivolja och salta med flingsalt och sätt in i ugnen. När de börjar bli mjuka och nästan är klara, (tog kanske 45 min för min del) tag ut formen och smula över chevren och ställ tillbaka i ugnen i ca 15 min till.
 
Ta ytterligaren en ugnsfast form, häll i grovt salt så botten täcks och lägg laxfilebiten med skinnsidan uppåt och kläm även in den i ugnen. Min bit vart klar på 15 min, precis samtidigt som rödbetorna och sötpotatsen.
 
Väldigt gott!
 
 
 
 
 
chevre, lax, rödbetor, sötpotatis,