På nyår fick (tog) jag ansvaret att ordna en efterrätt. Personligen är jag väldigt förtjust i allt som är portionsförpackat men då vi skulle bli nästan 14 personer var det inte ett alternativ. Så det fick bli att göra någon som kunde serveras i en stor form istället. Valet föll på en hallonmoussetårta med chokladbotten. En god, lagomt mäktig efterrätt som går bra att anpassa efter allergier, som i detta fall. Tårtan blev både gluten- och laktosfri.

 
 

Kladdkaksbotten:

2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl Semper glutenfri mjölmix
4 msk kakao
100 g smör

Börja med att smälta smöret och ställ det sedan åt sidan för att svalna. Rör (inte vispa) ihop ägg och socker och sikta sedan ner mjölmixen och kakaon. Rör ihop blandingen och tillsätt sedan saltet och smöret och rör till en jämn smet. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform (form med löstagbar kant) och smöra formen noggrant. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 150 grader i ca 35 min. Men håll koll på tiden, jag fick grädda min lite extra. Låt sedan botten svalna helt innan du häller på moussen. Botten kan med fördel göras dagen innan och sedan förvaras i kylen över natten.


Hallonmousse:
500 g frusna hallon
5 gelantinblad
1 äggvita
1,5 dl socker (0,5 +1 dl)
2 dl laktosfri vispgrädde
1 lime, skal och saft

Kan redan nu säga att du kommer behöva 3 bunkar och 1 kastrull till detta moment!

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil genom att trycka igenom dem med en sked.
  3. Ta bort ca 1 dl av purén och lägg i en kastrull, det ska sedan användas för att smälta gelatinbladen. Ställ åt sidan.
  4. I purén som är kvar tillsätter du limeskal+saft samt 0,5 dl socker.
  5. I en ganska stor skål, vispa äggvitan och tillsätt 1 dl av sockret lite i taget under vispningen när vitan börjar bli skummig. Var försiktigt så du inte slänger i för mycket socker samtidigt. Då kan du kväva den luften som vispats in i äggvitan.
  6. Häll sedan försiktigt ner hallonpure/lime blandningen i den vispade äggvitan.
  7. Sätt kastrullen med lilla mängden hallonpure på spisen. När purén blivit så varm att den nästan kokar tar du av kastrullen från plattan och lägger ner gelatinbladen och blanda noga.
  8. Häll ned gelatin/hallonpurén blandningen i en fin stråle i hallonpure/äggvite blandningen.
  9. Vispa grädden hård.
  10. Och vänd försiktigt ner grädden i hallonpure/äggvitblandningen med luftiga tag till en jämn smet.

 

Montering:
Ta fram kladdkaksbotten ur kylen. Om kakan är högre på kanterna än i mitten kan det vara en idé att skära av kanterna så att den blir jämhög. Blir snyggare när man serverar tårtan då. Diska gärna av den löstagbara springformskanten också.

Häll moussen över kladdkaksbottnen och skaka lite på formen så att moussen fördelar sig jämnt och eventuella luftbubblor försvinner.  Ställ sedan i kulen i några timmar.

Vi servering, garnera med färska frukter såsom blåbär, passionsfrukt, physsalis eller jordgubbar och pudra över lite florsocker. Och ät en väldigt stor bit själv. Det kommer du inte ångra!

 

 

choklad, glutenfri, hallon, laktosfri, moussetårta, tårta,

Kommentera

Publiceras ej