I tisdags var de äntligen dags för ett av mina mest efterlängtade teman på middagar. Nämligen Asien! Först hade jag tänkte att köra rakt av på vietnam men trots att så inte blev fallet så blev det ändå en vietnamesisk förrätt. Jag bad en vän om lite tips (som förövrigt också har en grym matblogg: http://huggin82.wordpress.com/) Så förrätten blev Vietnamesiska vårrullar! Nam nam på det alltså!

Så vad skiljer då vietnamesiska (”färska”) vårrullar från andra ”vanliga” vårrullar? Jo dessa görs i något som kallas för rispapper som gör de sådär nästan genomskinliga. Numera säljs dessa rispapper i var och varannan matbutik på den asiatiska mathyllan. De är lite speciella, det ser ut nästan som gelatinblad/OH-film när man tar upp dem ur förpackningen, sedan ska de snabbt doppas i varmt vatten innan man lägger på fyllningen och rullar ihop dem.

Man kan ju egentligen fylla dessa med lite vad som helst men jag vill ha något fräscht, så det blev grönsaker och räkor och till det gjorde jag en fantastiskt god dipsås med bland annat fisksås, lime och chili. Nu är det dock så att det här var så himla gott att jag hann äta upp dem innan jag hann fota. så dagen efter fick jag stage:a ihop dem igen. Därför är inte dessa lika fina :)

 

Detta behövs till förrätt för 4 personer, räknat på 2 vårrullar var:

Räkorna:
Minst 500 g räkor med skal
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor, rivna
3 cm ingefära, riven
1 chilifrukter
Skal och saft 1 lime
1 1/2 msk fisksås

 

Rullarna:
8 rispapper
Salladsblad
Melon, skivat i tunna remsor
Gurka, skivat i tunna remsor
1 dl jordnötter, hackade. Jag köpte torrostade direkt.
1 krukor mynta
1 krukor koriander

 

Dippsåsen:
1/2 dl råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
2 cm ingefära, riven
0,5-1 röda chilifrukter, strimlade
1 msk risvinäger
1 msk soya
Saft av 1 lime
1/2 dl fisksås
En skvätt sesam olja

 
 

 

Skala räkorna. Blanda schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, limesaft och fisksås i en bunke. Marinera räkorna i marinaden sålänge det går. Jag hann bara typ 45 minuter.

Gör dippsåsen: Blanda först ihop socker med hett vatten i en skål och rör om tills sockret har löst sig i vattnet . Tillsätt övriga ingredienser och smaka av. Jag tyckte inte min sås smakade så mycket så jag  tillsatte lite till tills det smakade gott, då blev det ungefär som angivelserna ovan.

Doppa ett rispapper i taget, en sida åt gången i varmt vatten. Max 4 missisippis per sida (ni vet: En missisippi, två missisippi osv.). Lägg sedan papperet på en fuktad/oljad yta. Jag använde en tallrik som jag fuktade med vatten som underlägg. Lägg på en remsa fyllning en bit in bestående av: salladsblad, gurka, melon, generöst med mynta- och korianderblad. Lägg de marierade räkorna ännu längre in (då blir der snyggt när du rullar ihop den sen!) Strö över lite rostade jordnötter och rulla försiktigt ihop.. Börja med att vika ihop botten, sedan sidorna. Rulla ihop och se till att papperet fäster i änden. Jag satt och kollade youtube filmer en halv eftermiddag för att lära mig detta. TIPS!  Dela dem på mitten med vass kniv och servera med dippsåsen.

 

Riktigt GOTT! Nästa gång ska jag testa det som min vän tipsade om, att ha i lite sidfläsk i. Tror det kan göra sig finfint tillsammans med räkorna!

 

räkor, vietnam, vårrullar,