Igår var det dags för första omgången av Den Stora Koksboksutmaningen. Men jag måste erkänna, jag fuskade lite. Det var dessvärre vad som krävdes för att lyckas slänga ihop en middag innan måndagkvällen övergick till måndags natt, så jag fuskade. Jag valde ett recept istället för att lotta ett. Men vad gör väl det?

 

Receptet jag valde var Moussaka med röd pesto och fetaost.Dock dubblerade jag receptet eftersom jag 1) inte anser att 400 gram lammfärs räcker till 4 portioner och 2) varför laga lite mat när man kan laga mycket?

 

Såhär gjorde jag: Jag rev 3 gula lökar grovt och 3 vitlöksklyftor fint. Blandade detta med 800 gram lammfärs, 1 burk avrunna och mosade kronärtshjärtan, en tetrapack med linser, en omgång hemmagjort rödpesto* (kan ersättas med färdigköpt om man klarar av den vilket jag icke gör), kryddade sedan med salt, peppar, 1 tsk kanel och något lite starkt, t.ex. 1 tsk sambal oelek eller 1 finhackad chili. I en annan bunke blandade jag 8 rivna potatisar, 1 stor riven aubergine med saften av 1 citron.

 *Rödpeston gjordes på ½ burk soltorkade tomater, ½ vitlöksklyfta, ½ påse pinjenötter som fått rostas i torr panna, ¼ kruka basilika, 1 dl riven parmesan och 1 dl olivolja.

 Sen varvar man allt lite snyggt i en stor form, toppar med liten riven ost och 200 gram hackad fetaost samt ca 400 gram körsbärstomater på kvist.

In i ugnen på 250 grader i cirkus 40 minuter. Och servera med en sallad.

 

Här håller den på och gotta sig i ugnen... mmmmmm....

 

 

Och tadaaaa! Färdig!

Jag borde fotat lite mer om det inte vore för att jag var så förbaskat hungrig och att allt verkade så förbaskat gott att det liksom blev för sent :)

 

 Omdömmet då? Stark 3,5 mjökkannor av 5 möjliga. Väldigt gott, men kanske någon dimension som saknades smakmässigt. Vilket förvisso kan bero på att jag inte dubblerade alla delar i receptet :)

 

Moussaka, Rödpesto, lammfärs,