Under sommaren har dessvärre min lust att stå och laga mat framför en varm spis varit nästintill obefintlig. Men så fort temperaturen sjunkit någon grad och känslan i luften andas höst så ökar den markant. Allt jag vill just nu är att stå och laga mustiga grytor, stekar och rotfrukter och sippa på fylliga rödvin :) Sagt och gjort, i helgen kände jag därför att det var dags att introducera lite höstmat i min kosthållning. Och vad passar bättre som höstmat om inte svamp?

 Jag har turen att ha föräldrar om älskar att plocka svamp och som plockar mer än de kan konsumera och därför gärna skänker bort till sina barn. Det har lett till att jag har haft stora burkar hemma med torkad svamp. Torkad svamp är ett fantastiskt livsmedel att ha hemma eftersom de lätt kan ge smaker til såser, grytor och min favorit – risotto. Trattkantarellrisotto har blivit lite av min paradrätt senaste året så jag är nästan lite förvånad att jag inte skrivit om den tidigare. Ristotto är inte alls svårt att göra, men det kräver lite kärlek :) 

Detta behövs till ca 4-5 portioner

  • Avorioris (särskilt ris som används till just risotto. Jag brukar använda Zetas, i förpackningen finns det  2 vakumförpackade påsar som räcker till ca 4-5 portioner var)
  • 1,5 liter varm buljong. Grönsaks/kyckling
  • 2 schalottenlökar
  • Ca 1 dl torkad svamp alt 2 dl färsk
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost

 

 

Börja med smula sönder svampen och blötlägg den i ca 2 dl vatten. Koka sedan upp 1,5 liter vatten som du tillsätter 2-3 msk fond (jag använder kycklingfond). Funkar även med 3 buljongtärningar. Hacka löken fint och fräs i olivolja i en tjockbottnad kastrull utan att den tar färg. Tillsätt riset och bryn det försiktigt i grytan i ca 2 minuter. Häll sedan på vinet, rör om och låt koka bort helt. Ta sedan en soppslev och häll på lite av den varma buljongen (den måste vara varm, annars avstannar kokningen av risotton när du tillsätter den). Sänk värmen och fortsätt att röra om frekvent i grytan. Så fort vätskan i grytan börjat försvinna så öser man på lite mer och fortsätter att röra om.

Sila av vätskan från svampen (men släng den för guds skull inte. Häll i den i den varma buljongen) och fräs svampen försiktigt i smör, salta och peppra. Du kan även ha i lite vitlök om du vill). Tillsätt svampen i risotton. Fortsätt att ösa på vätska tills all vätska har kokat in. Det tar ca 20 minuter allt som allt. När all vätska har kokat in (den ska inte vara för fast) så stänger man av plattan, smakar av med salt och peppar, och rör försiktigt ner den rivna parmesanen. Servera gärna till en god stek, eller som jag sververade den, med kycklingfile marinerad i honung, soya och sambal. Gott!

 

 

 

 

 

Risotto, Svamp,