Okej, jag har hittat bästa receptet på hamburgerbröd! Jag har tidigare svurit vid mitt gamla recept på potato rolls. Men efter att ha testat detta recept så kommer jag inte återvända. Jag har länge varit stort fan av bloggen hamburgare.org och recepten de hade lagt upp, bägge recepten kommer alltså därifrån. När vi för någon vecka skulle ha en hamburgar-bonanza så testade jag helt enkelt att göra bägge bröden parallellt så man kunde göra ett test.

Hemligheten med detta recept är att man gör en fördeg där man gör så kallad gelatinisering av mjölet. Processen kallas även Than zhong eller Water roux och är en metod för att skapa mjuka och fluffiga bröd. Man kokar alltså vätska tillsammans med mjöl tills vätskan når runt 65 grader (man märker när den är så varm eftersom det är då den börjar tjockna). Detta blir alltså fördegen.

Utöver att bröden blev både godare, jämnare och snyggare så tycker jag att detta recept var mycket lättare än föregående! Det är egentligen bara att röra ihop och sen kräver det endast 1 lång jäsning. Jäsningen bör vara ca 2,5 timme man kan även jäsa längre vilket gör att man inte är lika låst till köket undre denna tid.

Så vill ni baka egna hamburgerbröd så är detta receptet ni ska prova! Tänk dock på att det är ett relativt litet recept. Endast 8-9 bröd. Så ni kan behöva dubbla brödet.

 

Lånar receptet rakt av från hamburgare.org men mer instruktioner och även en film på processen kan ni hitta på hamburgare.org här

Detta behövs för ca 8-9 bröd

Fördegen steg 1:

  • 30g proteinrikt mjöl (t.ex. Manitoba Cream eller Vetemjöl Special)
  • 150g mjölk

Fördegen steg 2:

  • 100g mjölk
  • 10g jäst

 Resterande deg: 

  • 25g smör
  • 250g proteinrikt mjöl
  • 20g socker
  • 5g salt

 Gör såhär:

Börja med att ta fram smöret, skär det i kuber och låt det bli rumstempererat.

Värm 30g mjöl och 150g mjölk i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden så att du inte får brända bitar i botten. Vid ca 65 grader kommer blandningen att börja tjockna. När den är som tapetklister och det blir ränder efter vispen är den färdig. Tillsätt resten av mjölken. Nu är blandningen förhoppningsvis max 37 grader varm. Om den är varmare, låt den svalna lite till (ett kallt vattenbad sänker temperaturen snabbt). Är den för varm kan dels jästen börja må dåligt och dels kan degen börja jäsa under knådning/vila.

Rör i jästen och blanda tills den löst sig.

Blanda de torra ingredienserna i en degbunke. Häll ner degvätskan. Arbeta degen tills allt har blandats ordentligt, låt den sedan vila 10 minuter. Kör 5 minuter till i degblandaren. Tillsätt smöret bitvis och kör sedan vidare i ca 15 minuter tills degen är mjuk och elastisk.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och skär (dra ej, eftersom gluten trådarna då slits isär) upp den i bitar som väger ca 65 gram styck. Rundriv bitarna (se instruktion här) och forma till platta skivor. 6-7 cm i diameter och någon centimeter höga. Lägg dem därefter på en bakplåt med bakplåtspapper.

Degen precis i början av jäsningen

Täck över bakplåten med en duk och låt jäsa till 9-10 cm i diameter och 3-4 cm höjd. Låt det ta tid! räkna med minst 1,5 timme! Sätt ugnen på 175 grader i god tid. Baka av långt ner i ugnen tills de fått fin färg, kanske 8 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler under duk. Lägg dem i en påse så fort de är svala nog. Målet är att de ska vara mjuka, så in i platspåsar!

Degen efter ca 1,5 timmes jäsning. Stor förändring!

Låt dem ligga i påsen minst två timmar innan du äter dem, gärna ännu längre tid. De håller minst 3 – 4 dagar i påsen. Släng in dem i frysen om du inte äter upp dem. Om man tinar upp dem i en påse blir de nästan ännu bättre än innan frysningen.

 

En plåt med fantastiska härliga bröd!

Ät sen med din godaste hamburgare!

 
 

 

 

Som en liten rolig jämförelse så bakade jag både mina gamla potatorolls paralellt med dessa för att jämföra (och ifall nya receptet skulle misslyckas). Ser ni skillnaden! Den är enorm! Det vänstra är alltså potato rolls, och det högra är det nya receptet. Man ser ju direkt att det högra är luftigare pga "foten" längst ner. Ytan är även jämare och "lenare". Brödet till vänster har dock penslats med mjölk innna gräddning så färgen är lite missvisande, men även strukturen är det enorm skillnad på. Fantastiskt!
 

 

 

Potatorolls till vänster och mitt nya bättre luftigare recept till höger <3

Hamburgare, hamburgerbröd,

Kommentera

Publiceras ej