Kyckling må kännas som riktig tråkig vardagsmat. Hur många torra tråkiga kycklingfiléer har man inte ätit i sina dagar? Men det går inte att förringa att kyckling är fantastiskt bra och gott köttslag. Jag har länge velat prova att göra en helstekt kyckling i ugn, men har dragit mig för inte känt mig så bekväm med att hantera en hel kyckling. När jag googlade lite på det stod det massa om att man var tvungen att rensa kycklingen invändigt och de avskräckte mig. Men det behövde man inte har jag nu lärt mig :)
 
Så i helgen satt jag och letade runt lite på lite recept och såg att många gjorde en kyckling som de fyllde med citron och färska örter. Och det är ju mina all-time favoritkryddor och lät ju sjukt gott. Så det ville jag prova.
 
 
 
Detta behövs till max 3 lagom hungriga personer:
Färsk hel kyckling, cirkus 1,5 kilo
0,5 Citron
Färska örter (jag tog rosmarin och timjan)
1 Chili
2 Vitlöksklyftor
50 g Smör
2 msk Soja
 
 
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär citronen och chilin i bitar, dela vitlöken och grovhacka örterna (jag skar av några kvistar, rullade till en boll och delade bollen i typ 2 delar). Fyll kycklingen med ingredienserna. Salta kycklingen utvändigt på skinnet och låg ligga ett par minuter. Detta drar ut vätska ut skinnet och gör det godare. När du ser att fukten börjat tränga genom skinnet på kycklingen så kan du försiktigt badda av det med lite hushållspapper.
 
Blanda smält smör med sojan och pensla på kycklingen, jag hackade även ner lite färska kryddor i denna smörblandning. Salta och peppra och in i ugnen. Du kan med fördel använda en ugnstermometer. Kycklingen är då klar när termometern visar 75 grader (tänk på att sätta den inne vid benet). Tog ca 1 timme och 20 min innan. Jag tog ut kycklingen ett par gånger under denna tid och penslade med lite mer smör/soja under tiden. När kycklingen har uppnått rätt temperatur och ser såhär fin ut så är den klar. Låt gärna kycklingen vila lite  under aluminiumfolio innan du skär upp den.
 
Jag serverade denna med potatis som jag först förkokade i salt och lite socker (!) och sen rostade på hög värme i ugnen tillsammans med både smör och olivolja och kryddar med rosmarin och flingsalt. Riktigt gott!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
citron, helstekt, kyckling,