Förväntningarna på kvällen var skyhöga, trots att jag fått bilden mms:ad till mig igår. Personen ifråga som hade middagen lyckades ju sist leverera en middag utan dess like. Börjar nästan tro att bilden bara var ett sätt att sänka våra förväntningar lite :)
Det var såklart ett tema ikväll, nämligen kocklandslaget. Jag vet, inget lätt tema direkt! Om ni inte visste det så har kocklandslaget en hemsida där de lägger upp en del recept. De har bl.a. en kategori som de kallar "lätt" och en tja.. inte så lätt. För att laga en standard rätt från deras sida krävs ungefär ett proffskök och tillgång till alla världens råvaror. Ingenting 1,5:or på kungsholmen har i sina kök. Men, våra teman är till för att tolkas. Så, låt mig återberätta kvällen.
Förrätten bestod faktiskt av ett äkta kocklandslagsrecept: rödbets och gravlax-tartar med stark senap, dill och ägg.

Vet att det låter enkelt, men OMNOMNOM vad gott detta var. Vilka smaker?! Vi kunde inte enas om ifall det smakade mer jul eller midsommar. Men gott som sjuttsingen var det. Lätt en 4,5/5 i betyg.
Därefter började vår kära värdinna erkänna att hon hade en stor utmaning framför sig. Hon hade nämligen fått för sig att laga ripa till oss. Ingen av oss hade tidigare ätit det och än mindre tillagat det. Så det här var spännande!

En oerhört hjälpsam säljare i östermalmshallen hade gett fröken en halv föreläsning i ornitologi dagen till ära. Han övertalade henne om att hon såklart även måste få med sig skrovet så hon kunder göra en fond på detta. Vilket hon gjorde. Varmrätten blev alltså ripbröst med potatisbakelse med renkött (!) och västerbottenost som serverades med en vinreduktion på rött vin, kanelstång och ripfonden såklart och till det serverades även syltade kantareller.

Det här var en upplevelse kan jag lova! Men SÅSEN. Kan vi prata lite som såsen?! Alltså herre min gud vad gott. Kanel, rödvin, fond. 4,5/5 även på denna
Efter denna fantastiska varmrätt fick vi chansen att andas ut lite och ladda upp för nästa rätt. Under tiden vi sippad på lite Zinfandel så fick vi turas om att vispa äggvitor eftersom värdinnan saknade en elvisp. För här skulle det nämligen bli chokladsouffle!!! Okej jag blev lite till mig här. Jag älskar ju choklad. Jag älskar fluffig choklad och jag älskar det i dessertform.
.

Till efterrätten serverades den goda amerikanska glassen med det tyska namnet (de tvingade mig att skriva så. Ni alla vet vilken glass jag menar) Jag som tycker att vaniljglass verkligen bara är plain vanilla blev positivt överraskad. Det behövdes nämligen en bit kall vaniljglass för att lyfta denna rätt. Gott som tusan. 4/5 får den. Hade fått en halva till om det bara varit med tryck i chokladsmaken.
Ja, så här kan alltså en meny med inspiration från kocklandslaget se ut. Nog det svåraste temat vi hittils haft, men personen som fick temat är också den mer kreativa av oss och löste utmaningen med bravur! Är så sjukt peppad på nästa gång. Då börjar vi nämligen om med nya teman :)
Over!
p.s. ja, hon fick en burköppnare av mig i present idag.Man får aldrig, och då menar jag aldrig, öppna en konservburk med en sax!!! d.s
choklad,
kocklandslaget,
lax,
ripa,
zinfandel,
Kommentera