Så, igår var det alltså äntligen dags för halvåttahosmig igen. Fast hos Kristina dårå. Vi har ju som sagt teman på våra middagar nu, och Kristina hade turen att få lottat fram vitlök som sitt tema! Det skulle alltså finnas vitlök i alla rätter. Mycket bra tema måste jag säga! Jag var först på plats för kvällen, och tur var ju det för då bjöds på ett fantastiskt gott bubbel, nämligen André Clouet Brut Millésimé 2007. Nu har året förvisso nyss börjat, men det här är lätt bästa bubblet jag druckit i år! Fantastiskt!
 
 
 
 
 
 
 
Så, nu till maten. Förrätten var ju nämligen inte så tokig den heller. Det serverades en blåmussel- och vitlökskräm på smörstekt toast. Krämen bestod alltså av vinkokta blåmusslor som sedan mixats ihop med lite cream fraiche och lite persilja. Krämen smakde så fantastiskt gott av hav och det här var något alldeles särskilt kan jag lova! Sällan man får känna musselsmaken så här koncentrerad och det var mumma!
 
 
 
 
 
 
Efter denna riktigt smarriga förrätt var det äntligen dags för varmrätten som fyllt lägenheten med dofter från den sekunden jag satte min fot innanför dörren. Här vankades det Oxfilé Provençal med mängder med vitlökssmör. Kunde inte låta bli att spana lite extra när hon skar upp den. Se bara på den helt perfekta färgen!
 
 
 
 
 
 
 
Potatisen hade hon först stekt på i olja och sen låtit gå med i ugnen med oxfilen. Helt perfekt krispig i kanterna och frasig.
 
 
 
 
Mellan varje bit perfekt tillagad oxfile lades sedan en rejäl bit ört- & vitlökssmör. Är det vitkökstema så är det! Till detta dracks det också gott. Cuvée Aegidiane. Verkligen, perfekt till maten!
 
 
 
När vi redan dött den goda matdöden två gånger var det så dags för efterrätten. Denna var jag oerhört nyfiken på eftersom även den var tvungen att innehålla vitlök för att passa in i temat. Såg med spänning på medans hon lade upp den.
 
 
 
 Det visade sig bli något så gott som honungsmousse med nöt- & vitlöksflarn. Hur märkligt detta än låter så kan jag meddela att detta var den bästa efterrätten jag ätit på länge! Smakerna passade ihop något magiskt och de där nötflarnen - ojojoj. Jag bad om ett till. Tre gånger. Knäck med god smak av pinjenötter och en svag vitlökston i bakgrunden. NAMNAMNAM!
 
 
 
 Ett stycke bättre tisdag!
 
 
 
Okej, kan ju konstatera två saker efter ikväll. 1)Träbänkar är sjukt mkt mer tacksamt att fotografera än diskbänkar, och 2) jag ska aldrig mer fota mat med min iphone. Nikon FTW!
 
Champagne, Musslor, Oxfilé, Vitlök, honungsmousse,

Kommentera

Publiceras ej