En av mina absoluta favoritsmaker är citron. Jag har det gärna i det mesta maten jag lagar. I höstas testade jag för första gången att laga citron- och marängpaj och insåg att det här är minsann en fantastisk efterrätt. Själv gillar jag ju rätt söta och tunga efterrätter, men jag har ju börjat lära mig att många andra inte alls gillar det :) Men en citron- och marängpaj har jag insett att de allra flesta faktiskt gillar. Så i påskas gjorde jag denna igen som ett komplement till den tyngre banoffee pie
 
 
 
 
Här är min citron- och marängpaj :)
 
 
Pajskalet:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
 
Vet att många recept skriver att det ska vara kallt smör, men det är bäst om man har en matberedare, vilket jag inte har, så jag har rumsvarmt smör som jag sen nyper ihop med övriga ingredienser till en jämn deg. Spara dock äggvitan som blir över, vi ska ha den till marrängen sen. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, klä såvät kanter som botten av formen med aluminiumfolie, men stick några hål i folien, och låt sen stå i kylen ett tag. Detta gör att degen inte kryper ner från kanterna i formen. Ställ sen in formen i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Efter 15 minuter tar man bort aluminiefoliet från formen.
 
Under tiden som pajskalet står i kylen kan vi börja med citronkrämen. Här finns det flera olika recept på citronkrämen, vissa menar att man absolut inte får använda maizena i krämen, jag tycker den blir perfekt när jag gör den såhär.
 
Citronfyllningen:
3 st citroner, både rivet skal & saft
1 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
75 g smör
3 st äggula
1 st helt ägg
 
Tvätta citronerna noggrant i ljumet vatten, och riv sen av det yttersta lagret av skalet. Rulla citronerna mot bordsskivan innan du pressar ut saften så går det lättare att pressa ut saften. Jag brukar sätta en sil över en skål och sen dela citronerna i mitten, och köra runt med en gaffel i citronen för att få ut all saft. Silen är alltså för att undvika kärnor och för mycket att fruktköttet. Dela äggen och lägg äggvitorna tillsammans med äggvitan som blev över från pajskalet och lägg gulan i en egen skål. Blanda sen ihop citronsaften/skalet, sockret, vattnet och maizenan i en kastrull och koka upp under omrörning. När krämen börjat tjockna, tag av den från plattan och rör ner smöret som är skuret i mindre bitar. Sätt tillbaka kastrullen på spisen men på svag värme. Rör ihop äggulorna och det hela ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Låt den inte börja koka, då är risken att du får äggröra med citronsmak!

  

Marängen:
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum och blanda ner citronsaft.

 
Sänk värmen på ugnen till 150 grader. Häll i den varma citronkrämen i pajskalet och bre sen på mrrängen ovanpå citronkrämen. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt sen stå i ett par timmar innan servering.
 
 
 
citron, dessert, maräng,

Kommentera

Publiceras ej