Som jag tidigare nämnde så har jag utnämnt mig själv till Head of efterrätter till vårt traditionella påskfirande. Förra året blev det små sötsaker i plockformat så jag visste att jag i år ville göra något i tårtform. Efter lite efterforskningar hade jag kommit fram till vilka två tårtor jag ville göra. 
 
Den ena tårtan är något som jag själv är väldigt förtjust i men aldrig lagat själv, nämligen banoffee pie. Den innehåller, som namnet antyder, banan och toffee (kola) på en kexbotten, toppad med fluffigt vispad grädde. Britterna är väldigt förtjusta i denna smak och banoffee pie finns ofta på såväl resturangmenyer som glassmaker. Det gör de rätt i! Den är barnsligt enkel att göra och är numera utnämnd till en av mina favoritdesserter! Jag kan i efterhand önska att jag haft lite mer fyllning så jag skriver receptet som det borde varit :)
 
 
Så här blev mitt recept (ca 10 bitar):
12 st digestivekex
75 g smör
2 burkar sötad kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
3 mogna bananer
 
För att göra den här härliga kolasåsen använder man burkar med kondenserad mjölk som man helt sonika ställer ner, oöppnade, i en kastrull med vatten och kokar i ett par timmar. Förstår att det låter lustigt, men det är ren magi det här! Glöm inte att noggrant ta bort etiketten på brukarna, annars får du smält lim på hela insidan av kastrullen. Jag drog bort min lapp vilket lämnade kvar lite lim som numera sitter fast duktigt bra i min kastrull. Så blötlägg burkarna och skrapa bort allt :) Så koka burkarna i 2-3 timmar, kom ihåg att hela tiden fylla på vatten så burken är täckt till 2/3-delar. Man kan koka burken kortare, men ju längre koktid desto tjockare kola.
 
 
 
Medan kolan kokar kan man börja med kexbotten. Lägg ner kexen i en bunke och krossa dem till små smulor. Jag tog en kopp som jag försiktigt bankade sönder kexen med. Smält smöret och blanda ner bland kexsmulorna noggrant. Tryck sen ut kaksmulsmixen i en rund form med löstagbar kant och ställ kallt medan du väntar på kolan.
 
När kolan kokat klart öppnar man sen försiktigt burkarna (förslagsvis med en handduk) och låter svalna lite. Häll sedan ut kolan i formen ovanpå kexbotten. Skiva bananerna tunnt och lägg ovanpå kolan så de täcker formen. Låt gärna tårtan svalna lite innan du har på grädden. Vispa grädden fluffig och bred ut över tårtan (jag körde överkurs och spritsade). För att göra tårtan extra fin kan man även riva över lite mörk choklad. Ställ kallt till servering, gärna ett par timmar.
 
 
 
 
 
 
Jag kan meddela att den här kolasåsen var bland de godaste någonsin! Måste testa att använda det i något mer recept. Ni kan även se på denna bild varför jag önskar att det vore mer fyllning, min tårta blev lite platt, men ack så god ändå! Den fick toppbetyg av alla!
 
 
 
 
 
 
 
Banan, efterrätter, påsk,

1 kommentarer

SF

02 Apr 2013 20:57

GUD vad gott! Du måste göra denna tårta och låta mig smaka =)

Kommentera

Publiceras ej