Jag är egentligen lite lat när det gäller matlagning. Jag vill inte stå och passa något och jag orkar inte köpa 400 ingredienser till ett recept. Så därför lagar jag mycket mat som kan tillagas i ugnen och med rätt få ingredienser. Efter att ha testat många andra långkok har jag kännt ett behov av att utveckla detta lite mer. Är ju så sjukt gott! Jag ramlade över ett recept på wet ribs och insåg att det här nog kan vara något. Så efter att ha hittat några sköna amerikanska matbloggar bestämde jag mig för att testa det hela.
Det finns alltså både något som kallas wet-ribs som är när revbenen penslas/marineras i någon form av vätska, gärna söt sådan, eller dry-ribs när revbenen enbart rubbas med kryddblandningar.
Dagen till ära fanns det inte så mycket revbensspjäll i min matbutik. Så jag gick och snackade med grabbarna i charken och fick förklarat för mig att kamben minsann också kunde funka, så det körde jag på. Det är alltså benraden från kotlettraden och är det the english call backribs. Medan vanliga revbensspjäll är det som kallas spareribs.
Detta behövs för ca två inte allt för hungriga personer:
ca 700 gram kamben (eller tunna revbensspjäll)
ca 1 dl BBQ-sås. Koka egen om du orkar eller köp en färdig. Jag körde såklart färdig :)
Kryddor till rubben: paprikapulver, rökt paprikapulver, vitlökspulver och socker
Börja med att blanda ihop ruben (ca 1 msk var av allt) och rubba köttet. Plasta in och lägg i kylen i minst 4 timmar. Har du itne 4 timmar till detta så funkar det ändå. Men helst minst 3 timmar!

Sätt på ugnen på 150 grader. Klä en form med aluminiumfolie och lägg ribsen i formen och täck även formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ca 2 timmar.
Höj värmen till 180 grader, ta ut formen, Ta bort som täcker formen och pensla ribsen med BBQ-sås. Ställ in i ugnen i ca en timme till och pensa ribsen ca var 10-15:e minut (när de börjar se torrt ut).

Ta ut formen ur ugnen och låg stå i rumstemperatur i ca 30 min innan det är dags att hugga in på härligheten. Servera med t.ex. rostad sötpotatis och en sallad. Mmmmmmmmmmm.....!
Min enda invändning med detta recept är att jag önskar jag lagat mer. Jag hann inte ens ta en bild på den färdiga produkten. Och när allt var slut blev jag nästan förbannad för att jag inte lagat mer.....
BBQ-sås,
långkok,
Kommentera