Jag måste erkänna en sak, bakning är nog egentligen inte riktigt min grej. Jag gillar att freestyle:a på tok för mycket och bakning är många gånger en exakt vetenskap. Men det man inte redan kan, det kan man lära sig, eller hur?
Jag försökte redan förra veckan baka kalljästa frallor, men eftersom jag tolkade receptet istället för att följa det så blev det inte toppen. Jag ville använda lite grövre mjöl med tänkte inte på att övriga ingredienser kanske också då behövde modifieras. Men nu tänkte jag till lite och så fick jag till det! Så, kalljäst bröd innebär att jästen inte behöver blandas med ljummen vätska utan istället jäser länge och kan även vara kallt. Jag har senaste veckorna plöjt genom bakningsbloggar på ett tillräckligt enkelt recept. PaindeMartin hade många riktigt bra recept på kalljästa frallor så detta är inspirerat av honom. Och på riktigt, det är så enkelt! Do it!
Detta behövs för ca 10 frallor:
4 dl vatten
2 tsk jäst (jag använde torrjäst, även fast många recept föreslår färsk)
9 dl (540 g) vetemjöl/grahamsmjöl. Jag tog nog ca 70% vetemjöl. Annars blir det för tungt.
1 msk honung
1,5 tsk salt
På kvällen:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna, det behöver bara precis blandas. Täck bunken med plast och ställ i kylen.
På morgonen:
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dra ut degen till en rektangel, ca 40x10 cm. Vik den sen dubbel, så den blir 40x5 cm. Sätt på ugnen på 275 grader (högsta möjliga) och ställ in en plåt samtidigt så den blir varm. Låt degen vila tills ugnen blir varm. Pensla degen med vatten, strö över frön, t.ex solrosfrön, och mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Lägg degbitarna på dem varma plåten och låt gräddas tills de har fått fin färg. Tar ca 10-15 min beroende på ugn. Klart!
Alltså, så extemt liten ansträgning för så mycket gott! Prova det här!!!
bakning,
frallor,
kalljäst,
Kommentera