Nu har det gått ett tag sedan det var min tur att annordna vår halv-åtta-hos-mig-middag. Men ikväll var det så min tur igen, nu med det afrikanska temat. Det här har inte varit lätt kan jag säga. Kan ni t.ex. nämna en afrikansk efterrätt som inte består av frukt (helt fel säsong i sverige) eller glass (hur de nu tänkte där...)? Exakt. Ville ju egetligen helst undvika att använda f.d. kolonier som temaland för mina rätter eftersom de är lite för inspirerade av europeisk mat, men å andra sidan finns det få lättförståliga recept som inte är det :) Lite nöjd med att jag till och med severade vin från samma världsdel :) Hur som, såhär blev kvällens meny:
Förrätt:
Sötpotatissoppa med smak av citron och ingefära. Till detta drack vi bubbel såklart! (alltid om jag får välja!) Sydafrikanskt bubbel i form av Graham Becks Pinor Noir Brut . Får 3/5 av mig. Gott men inte mer än så.

Nu till maten, när jag väl besämt mig för att göra en sötpotatissoppa så mixade jag som vanligt flera recept men det här blev grunden. Serverades med en klick creme fraiche och knaperstekt bacon. (Allt blir godare med bacon)

Omdömme: Väääldigt gott. Älskar sötpotatis. Min favorit under denna middag!
Varmrätt:
Marockansk lammgryta med saffran och couscous.Jag visste rätt snabbt att jag ville laga någon form av gryta tll varmrätt. Ramlade över lite olika recept på lammgrytor men ingen föll mig helt i smaken. Så blandade som vanligt flera recept och så blev det detta.

Till detta drack vi också sydafrikanskt rödvin i form av ett vin som heter Long beach. Vinet, en blandning av Grenache, Syrah och Mourvèdre, var riktigt riktigt gott och ska förvisso passa finfint till lamm , men jag tycker inte alls det passade ihop med den kryddiga grytan. Dricker det gärna som det är igen, men då gärna i lättare sammanhang, Vinet får 4/5 av mig! Hur som, här är mitt recept på lammgrytan
Maroccansk lammgryta
800 gr grytbitar av lamm
1 zucchini
3 morrötter i storlek lagom
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater på burk
5 dl vatten
1 förpackning kikärtor
Börja med att hacka upp grönskaerna i små kubera ca 1x1 cm stora. Hacka löken och vitlöken. Fräs på alla grönsaker några minuter tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljong och låt koka i ca 30 min. Lägg i köttet och låt koka ytterligare 30 min, lägg i kikärtorna och låt koka minst 30 min till. Servera med valfria gryn (jag hade couscous men borde nog tagit bulgur...) och toppa med russin och rostade cashewnötter.

Omdömme: Fantastiska dofter och smaker men det här med couscous drar ner betyget. 3,5/5 av mig.
Efterrätt:
Okej, det här var officellt det svåraste! Vet ni hur många kombinationer av efterrätt + afrika jag har googlat på senaste tiden? Sjukt många! Som nämndes ovan gick det väl att hitta men inget var tillräckligt roligt. Tillslut ramlade jag över denna. Resultatet blev: Kryddig ricottapaj med rostade fikon. Jag utgick från detta recept, men hade lite svårt att hitta persikor i mars så jag tog fikon istället.

Omdömme: Gott, men alla på middagen höll med om att det var för lite socker i smeten (då hade jag ändå dubblerat mängden). 3/5 i betyg.
Kul tema men är nog bara halvnöjd med maten :(
Afrikansk mat,
bubbel,
fikon,
lammgryta,
sydafrika,
sötpotatis,
Kommentera