Jag serverade denna rätt för några veckor sedan var lite vänner över på middag. Mitt val av rätter på en middag styrs ofta av lite faktorer som; vad passar ihop, hur håller man måltiden lagomt tung, och även vissa logistiska frågor, såsom; vilka tallrikar finns en kvar? Jag gillar verkligen soppor till förrätt. De är ofta lagomt apritretande för resterande måltid. Som vanligt, efter massa googlande och granskning av olika recept så fick det här bli mitt supersmarriga recept på Creme ninion;
För ca 4 personer:
Gröna Ärtsoppan (creme ninon)
- 1 stor Schalottenlök
- 1 Vitlökklyfta
- 500 Gröna ärtor (frysta funkar jättebra)
- 1,5 dl Mousserande vin (eller torrt vitt vin)
- 3 dl Mjölk
- 3 dl Vispgrädde
- 2 msk Kycklingfond
- Smör
- Något syrligt att smaka av med t.ex. citronsaft eller vinäger. Behövs bara någon tsk.
Tryffelcreme
- Ca 200 g Jordärtskockor
- 2 dl Vispgrädde
- 1-2 tsk Tryffelpasta (inköpt i delikatessbutik i italien)
Pilgrimsmussla
- 4 pilgrimsmusslor
- Salt
- Peppar
- Smör
Gör såhär:
Börja med att skala jordärtskockorna, dela i mindre bitar och lägg i en kastrull med grädden och låt koka mjuka.
Hacka sedan lök och vitlök och stek mjukt i en kastrull med smör, tillsätt ärtorna och fräs runt ytterligare någon minut. Tillsätt vinet låt koka ner lite. Tillsätt övrig vätska samt kycklingfonden och koka tills ärtortna blivit mjuka. Det tar oftast inte mer än 5-10 minuter eller så. Mixa soppan slät med mixerstav eller i en blender. Är man orolig över konsistensen på soppan (jag själv vill ha den rätt tjock) så kan man hälla av lite vätska som ärtortna kokat i innan man mixar den och tillsätta efter hand. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Vinäger/citronsaft kan man använda om man vill balansera upp smaken i soppan lite då ärtor i sig är rätt söta i smaken. Jag använde ungefär 2 tsk citronsaft men många recept använder en ljus vinäger.
När jordärtskockorna är mjuka mixar man dem i grädden till en fluffig kräm. Det kan behövas vispas lite med en elvisp efter att man mixat dem om de inte blev tillräckligt luftigt. Smaka av med tryffelpastan.
Stek pirlgrimsmusslorna kort på varje sida i rikligt med smör. Någon minut brukar räcka! Salta och peppra.
Lägg sedan en pilgrimsmussla i botten på en djup tallrik. Häll på soppa så att musslan fortfarande syns ordenligt i tallriken. Ta en sked med tryffel cremen och lägg i soppan. Dekorera gärna med lite gräslök.