Något av det godaste jag vet är fiskssoppa.För nästan exakt ett år sen gjorde jag för första gången en riktigt bouillabaisse till vår halv-åtta-hos-mig middag och då helt från scratch. Insåg då att det inte alls var särskilt svårt och vilken skillnad det blir när man gör buljongen själv också. Så eftersom det är söndag idag och jag ändå hade lite tid så passade jag på att göra en bouillabaisse. Enligt regelboken ska egentligen soppan innehåll minst tre sorters fisk, idag blev det bara två.
 
 
 
 
 
Så här gör man för att mätta ca 4 personer:
 
Buljongen
2,5 liter vatten
Fiskrens/skrov (jag brukar fråga på Daglivs)
Räkskal
2 morötter
0,5 fänkål
0,5 gul lök
lagerblad
hela pepparkorn
 
Börja med att rosta alla räkskalen i en stekpanna i några minuter, detta ger en djupare smak. Skala och dela morötterna, fänkålen och löken, behöver inte vara så noggrannt, det ska silas bort sen. Lägg ner alla grönsaker i en stor gryta, häll på vattnet, ner med fiskrenset och de rostade räkskalen och ett par lagerblad och pepparkorn. Koka upp och låt koka i minst 20 minuter. Tänk bara på att denna buljong inte är salt som annan buljong är så vi kommer behöva salta senare :) När allt kokat klart, sila bort alla grönsaker/fiskskrov och släng, det är bara vätskan vi vill åt.
 
Soppan
Ca 600 gram blandad fisk i kuber  av t.ex. torsk och lax (Det säljs ofta fiskgrytbitar i fiskdisken)
0,5 fänkål
0,5 gul lök
3 morötter
1 liten chili
2 vitlöksklyftor
Buljongen som gjordes ovan (alt 2 liter vatten och ett par msk fiskfond)
2 dl vitt vin
1 burk med hela tomater
Salt & peppar
 
 
Skala och hacka upp fänkålen, löken, morötterna och chilin i mindre bitar. Fräs på allt lätt i en stor gryta tillsammans med två rivna vitlöksklyftorna. Tillsätt vinet och buljongen och låt koka upp. Tillsätt burken med de hela tomaterna i grytan och lått puttra på ett tag. Smaka av med salt och peppar. När alla grönsakerna är mjuka, mixa  soppan slät med en stavmixer. Sänk värmen på plattan och lägg i fisken, tänk på att soppan inte får koka nu.  Tar ofta bara någon minut för fisken att bli tillagad. Servera med en klick aoili och ett gott bröd till. Om man inte som jag har frysen full av räkskal kan man ju även toppa soppan med räkorna som man skalade för att få fram räkskalet :)
 
Soppbasen funkar även prima att frysa och sen värma upp och tllsätta fisk :)
 
 
 
 
 
bouillabaisse,

Kommentera

Publiceras ej