Om det är något jag njuter extra mycket av på helger så är det att sätta på lite bra musik och ställa sig och laga långkok. Senaste tidens absoluta besatthet är Chili! Har ätit det cirkus 10 ggr den senaste månaden både hemma, ute och hos vänner. Så denna söndag tänkte jag återigen att det var dags för att koka chili.
Just chili finns det nog hundratals olika versioner på och alla gör på sitt sätt. Jag håller på och experimentera mig fram till det perfekta receptet på No bean texas chili som den heter. Det enda gemensamt för alla recept är att de baseras på en billigare styckningsbit såsom t.ex. högrev och att det ska koka länge. Minst 3 timmar.
Första gången jag lagade utgick jag från flera recept men nu så kör jag lite på fr ihand, så alla mått är ungefärliga, jag har inte använt några.

Detta behövs:
- 1 kilo högrev
- 1 paket bacon
- 7,5 dl öl (Körde på 5 dl Carnegie Porter och en vanlig burk Carlsberg. blir typ 7,33 dl :)
- 1 33cl burk coca cola (ta för tusan inte light nu)
- Valfri blandning av chilifrukter. Jag tog 1 stor röd chili, 3 chipotel och sen hade jag 1 röd paprika som också åkte i
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk spiskummin
- 0,5 msk timjan
- 0,5 tsk kumminfrön mortlade
- Ett par lagerblad
- 1-2 buljongtärningar
Börja med hälla upp ca 1-2 liter vatten i en kastrull och lägg din blanding med chili och koka detta tills allt smulat sönder. Detta blir nån form av chillivatten. Få inte för dig att andas in detta, kan vara rätt så starkt! Jag håller mig oftast till 1 st röd chili då jag inte vill ha en för stark rätt. Tillsätter heller lite chiliflakes eller dylikt senare om jag märker att det inte är starkt nog.
Medan det kokar kan du fortsätta med att skiva upp baconet i små bitar, undvik att köp färdighackad bacon (jag gjorde det misstaget) då de är mycket tjockare och tar längre tid för fettet i baconet att smälta. Stek baconet i en gryta. När det mesta fettet smält från baconet så slänger du i högrevet som du också har skurit i mindre bitar. I med spiskummin och paprikapulver. När allt fräst runt ett par minuter häller du på en del av vätskan. Jag började med hela portern och halva colaburken. I med en buljongtärning, ett par lagerblad och timjan. Jag hällde även i ett par droppar liquid smoke eftersom jag bara hade 3 chipotels kvar hemma. Gillar rökig smak. Så fort chilivattnet är klart kan du hälla på lite av det med i grytan. Om man som jag, inte har har tålamod och vänta på att det ska bli klart kan man mixa sönder allt med en stavmixer. Tycker nämligen inte alltid att chipoteln kokar sönder som den borde.
Låt allt koka på medelhögvärme ett tag. Gå förbi grytan nån gång i halvtimmen, rör lite och kolla hur mycket vätska som är kvar. När det börjar minska så späd på med lite mer öl eller chilivatten. Allt vätska ska till slut ha kokat bort. Smaka av under tiden så märker hur kryddningen känns, tänk bara på att alla smaker intensifieras ju längre det kokar.
Chilin är klar när allt kött har fallit isär i små trådiga bitar och mest ser ut som en brun, underbar sörja. Då är den redo att ätas, för mig tog det ca 4:a timmar från att jag började. Jag föredrar att äta den med tortillabröd, hackad silverlök, gräddfil och hemmagjort guacamole. Guccan gör jag enligt följande: mosar ett par avokoados, river ner en halv vitlöksklyfta, hackar i en halv chili, pressar i en lime och kryddar med salt, peppar, paprikapulver och spiskummin. GOTT och ultimate comfort food!
chili,
comfort food,
långkok,
no bean texas chili,
1 kommentarer
Linda
25 Feb 2013 14:38
Världens bästa chili!!!
Kommentera