Älgwallenbergare med rårörda lingon, pressgurka, gräddsås och potatis- och jordärtskockspure
0kommentarerFör ett tag sen var jag hemma och var sjuk och väldigt, väldigt uttråkad. Satt och slösurfade runt och läste lite matbloggar och fick för mig att lite rustik mat skulle sitta fint. Wallenbergare vore perfekt! Men väl i matbutiken var kalvfärsen (som wallenbergre egentligen görs på) slut men däremot hade de älgfärs, tänkte att det måste ju funka!
Många skulle mog argumentera för att det enda rätta tillbehören till wallenbergare är skirat smör och gröna ärtor, men nu när jag ändå bytte ut kalven till älg så tänkte jag att det kan väl ínte vara så illa att byta ut lite andra saker också. Ville heller ha rårörda lingon, snabbinlagt gurka och gräddsås till. Dessutom hade jag lite jordärtskockor hemma som jag också ville använda och tänkte att man kunde göra puré på. Resultatet blev nog bland top 5 bästa rätterna jag lagat.

Här är mitt recept. Räcker till kanske 3 normala portioner eller 4 inte så hungriga. Då utgår jag från biffarna. Kan vara lite dålig synkning på proportionerna mellan sås, biffar och pure dock :)
Älgwallenbergare
400 g älgfärs
4 äggulor
2 dl vispgrädde
Lite ströbröd
Salt & peppar
Potatis och jordärtskockspure
250 g jordärtskockor
500 g potatis
ca 1-2 dl gräddmjök (hälften hälften av mjölk och grädde)
2-3 msk smör
Gräddsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
lite fond (jag hade bara kycklingfond hemma, funkade super)
Rårörda lingon
2,5 dl lingon
1 dl socker
Pressgurka
Halv normalstor gurka, tunnt skivad
2 msk ättikssprit 12%
2 msk ättikssprit 12%
4 msk strösocker
1 dl vatten
Ett par krossade torkade enbär
Börja med att göra pressgurkan så den får stå till sig lite, skiva gurkan tunt (jag använde den delen på rivjärnet). Låt den stå under press ett tag. Jag ställde en tallrik ovanpå med en vinflaska på. Rör ihop lagen och lägg ner gurkan.
De rårörda lingonen får du fram genom att bara röra ihop lingonen med sockret. Jag hade djupfrysta lingon som jag blandade med socker och efter att ha stått i rumstemp under tiden jag gjorde övriga delar så blev dem perfekta!
När du ska göra wallenbergarna så måste alla ingredienser vara kalla så ta ut dem ur kylen först när du ska använda dem. Rör ihop färsen med gulorna snabbt och häll sen i grädden lite i taget under kraftig omrörning. Smaka av med salt och peppar. Forma biffar som du vänder i ströbröd. Blöt händerna när du formar biffarna så blir det inte lika kladdigt. Ställ in biffarna i kylen igen medan du fortsätter med resterande.
Skala och dela potatis och jordärtskockor i mindre bitar.Koka upp i saltat vatten och låt koka tills allt är mjukt, häll då av vattnet. Värm gräddmjölken och en stor klick smör i mikron och häll i lite i taget i katrullen med potatis och jordärtskockor (Häll inte på all mjök samtidigt eftersom risken är att du får för lös puré). Jag hade varken en potatispress eller elvisp hemma så jag körde med min stavmixer ,funkade helt ok! Späd med smör/gräddmjölksblandningen tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar och kanske mer smör om så önskas.
Stek biffarna i en stekpanna tills de är klara (är ju en tolkningsfråga...). När du stekt klart biffarna häller du i grädde i stekpannan där du stekte biffarna. Rör i botten på stekpannan med en visp så du får upp alla smaker. Häll på några droppar fond (eller smula ner en liten bit av en buljongtärning) i grädden och smaka av med salt och peppar. Jag har nästan alltid i en knivsudd med sambal oelek i mina såser bara för att det lyfter smaker så himla mycket. Är det för lite sås, häll på mer grädde eller en skvätt mjölk, jag tycker mjölk brukar passa eftersom det oftast blir vispgrädde till denna gräddsås då man även har det i biffarna. Smakar det för lite, häll i lite mer fond eller salt/peppar/sambal.
Sen kan man börja frosseriet, ni vet när man har ansiktet lite för nära tallriken när man äter? Så gör man här.


Matlagning,
jordärtskockor,
pressgurka,
rårörda lingon,
wallenbergare,
Kommentera