Till lördagens middag ville jag även passa på att göra en efterrätt. Och eftersom jag redan var inne på amerikansk mat tänkte jag att jag likaväl kan hålla mig till ett hjärt- och kärlssjukdomstema. Har läst lite om olika efterrätter som innehåller bacon och tyckt att det låter spännande. Om du kliver in på ett cupcakebageri är sannolikheten rätt stor att de faktiskt har en maple syrup and bacon cupcake på menyn. Choklad och salt är ju en bra kombo och det mesta är ju godare med bacon right?
Hittade några svenska recept på baconkladdkakor men där de slängt i hela långa bitar med bacon som de inte ens hade knaperstekt. Nej, det var inte vad jag var ute efter. Så brownies fick det bli istället. Här är ju verkligen ett tillfälle där man borde använt recept men eftersom jag inte hitade något som jag tyckte passade så modellerade jag ihop ett lite mer några recept som inspiration.
Baconbrownies:
4 skivor bacon
150 g smör
2 stora ägg
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 dl kakao
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk hackad choklad.
Först hackade jag baconet och knapersteket det och lät svalna på lite hushållspapper. Smula sönder det med figrarna eller hacka det tills enbart smulor är kvar. Börja sen med att vispa ihop det mjuka smöret (jag stoppade in det i mikron tills det blivit supermjukt) med sockret med en elvisp tills det blivit ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt sirapen, kakaon och bakpulvret och vispa ihop. Rör sen ner mjölet, den hackade chokladen och baconet. Tänk på att inte vispa för mycket efter mjölet har tillsatts. Häll smeten i en 20x30 cm stor form som klätts med bakplåtspapper. Ställ in formen i ugnen på ca 180-200 grader i kanske 30-40 min. Kolla med en sticka när den börjar bli fast, men ändå inte torr.
Till kakan ville jag sen servera något mer gott. Bara vanlig grädde kändes lite trist så jag vispade ihop grädde med ett par matskedar kahlua. Mycket bra kombo om du frågar mig!

Åter igen, lite fotocredd till min vän Daniel :)
Kan såhär i efterhand konstatera att satsen blev större än beräknat och därför blev det nog för lite bacon. Det smakade knappt. Man ville ju få små knapriga bitar av salt bacon i varje tugga. Nästa gång dubblerar jag mängden bacon! Men gott blev det iallafall. Mycket gott!
bacon,
brownies,
Kommentera